pondělí 25. dubna 2011

Archiv dostupných zápisů jednání zastupitelů a události - Hajany 2009

Bez dlouhého úvodu čtěte rovnou  zde: z poradny na www.otevrete.cz


 
Autor Zpráva
v.f.beran







Založen: 19. 09. 2009

Příspěvky: 2

Bydliště: Hajany

PříspěvekZaslal: so září 19, 2009 1:00 pm    Předmět: Anonymizace osobních údajů v zápisech a usneseních obce Odpovědět s citátem Upravit/Odstranit tento příspěvek

Dobrý den, žiji v malé obci (cca 100 obyvatel). Občané byli o zasedání zastupitelů informováni vyvěšením zápisu na desce umístěné na úřadu. Na jaře obec zřídila webové stránky i s rubrikou "úřední deska", avšak zveřejňovala jen termíny odvozu popelnic. Zřídila jsem si v létě své osobní stránky, kde jsem to kritizovala a zčásti i s úmyslem tento stav změnit (upozorňovala jsem na to i e-mailem starostku odkazem na citaci o povinnosti obce mít obsah na obou deskách stejný), jsem zveřejnila fotografii zápisu z desky, na které ovšem nebyl, dle mého názoru žádný chráněný osobní údaj - vyjma jména starostky a tři jmen zastupitelů, tam nebylo žádné jméno občana, žádná adresa občana, natož jeho nacionále. Je mi vyčítáno, že je to nezákonné, je tomu tak?



Reakce se dostavila, starostka z dalšího zasedání zveřejnila už jen Usnesení a anonymizovala,"citlivé údaje", jak je označila. Opět bylo jen na fyzické desce a teprve den po tom, co jsem na svých stránkách zveřejnila obsah (žádné ztotožnitelné ani choulostivé údaje), objevil se dokument na webu obce.

Došla jsem na úřad se žádostí o kopii celého zápisu a bude mi vyhověno.

Neshodli jsme se se starostkou v náhledu na to, co jsou chráněné osobní údaje a co ne, proto mám následující dotazy:

Je chráněným osobním údajem název firem, která se zúčastnili a té, která byla vybrána v soutěži o zakázku opravy Obecního domu?

Obec zveřejnila výsledky a anonymizování zúčastněných odůvodnila starostka tím, že podnikají pod svým jménem.

Je chráněným osobním údajem jméno firmy, které obec zadala projektové a inženýrské práce na obecním pozemku?

Je chráněným údajem jméno toho, kdo bude za úhradu malovat v obecním domě?

Je chráněným údajem jméno žadatele, kterému obec schválila žádost o změnu regulačního plánu obce?

Nebylo ale uvedeno nic konkrétního o této schválené změně,je to v pořádku?

Mohu na svém webu zveřejnit to, co zveřejnila obec na svých stránkách?

Mohu zveřejňovat i to, co obec ze stránek stáhla (nepoužívá Archiv), např. rozpočet obce na tento rok?

Bylo mi vyčteno, že je mojí vinou, že se nebudou již zveřejňovat zápisy celé, pro moje zveřejnění a řečeno, že tato povinnost není zákonem výslovně uložena. Můj názor je, že co není zakázáno, je dovoleno. Chápu ovšem, že to je asi nevymahatelné.

Přesto jsem ráda, že se v informovanosti trochu "hnuly ledy".

Děkuji předem za zodpovězení mých otázek. V.Beranová Hajany
odpověď:  
O. Kužílek

Site Admin





Založen: 26. 10. 2000

Příspěvky: 737




PříspěvekZaslal: ne září 20, 2009 6:08 am    Předmět: Anonymizace osobních údajů v zápisech a usneseních obce Odpovědět s citátem

Z Vašeho popisu je zjevné, že postup starostky je naprosto přehnaný a motivovaný spíše snahou odstrašit Vás od svobodného přístupu a šíření informací, než nějakými právními důvody. Pravděpodobně starostce zatím uniká, že zveřejňování je vždy ku prospěchu obce a občanů, a Vaši snahu zbytečně považuje za útok, namísto aby ji považovala za pomoc.



Název firem není chráněným údajem. Ani těch, které se zúčastnily, ani té, která byla vybrána v soutěži o zakázku opravy Obecního domu.



Pokud někdo podniká pod svým jménem, nestává se tím název firmy chráněným osobním údajem.

Dále k takové situaci nutno dodat, že i kdyby tomu tak bylo, pak § 8b InfZ (zákon č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) výslovně umožňuje poskytování "základních osobních údajů" o příjemcích veřejných prostředků.


citace:
§ 8b Příjemci veřejných prostředků

(1) Povinný subjekt poskytne základní osobní údaje 4b) o osobě, které poskytl veřejné prostředky.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na poskytování veřejných prostředků podle zákonů v oblasti sociální, poskytování zdravotní péče, hmotného zabezpečení v nezaměstnanosti, státní podpory stavebního spoření a státní pomoci při obnově území 4c) .

(3) Základní osobní údaje podle odstavce 1 se poskytnou pouze v tomto rozsahu: jméno, příjmení, rok narození, obec, kde má příjemce trvalý pobyt, výše, účel a podmínky poskytnutých veřejných prostředků.




Jméno firmy, které obec zadala projektové a inženýrské práce na obecním pozemku, není chráněným osobním údajem.



Jméno toho, kdo bude za úhradu malovat v obecním domě, není v žádném případě chráněným údajem, viz zmíněný § 8b InfZ.



Jméno a příjmení žadatele, kterému obec schválila žádost o změnu regulačního plánu obce, dle mého soudu není chráněným údajem, pokud není doplněno dalšími údaji (adresa, datum narození apod.). Pouze za okolností, kdy i samotné jméno (je též důležité, jak je uvedeno, zda včetně plného křestního jména, anebo jen s iniciálou) může vést k přesné identifikaci osoby (např. malá obec) by dle některých výkladů mohlo jít o chráněný údaj, tj. bylo by třeba jméno anonymizovat, např. nahradit iniciálami či vypustit, což nemá na informační hodnotu zveřejnění návrhu na změnu územního plánu příliš velký vliv.



Zveřejňovat na webu zápis či usnesení ZO není povinné. Pokud tak obec činí, je tedy v její kompetenci stanovit si rozsah zveřejnění. Dobrým zvykem je zveřejňovat tyto dokumenty v plném znění po anonymizování skutečně chráněných osobních údajů, což je nejvýše plné jméno a příjmení osoby obvykle spolu s dalším údajem (adresy, datum narození). Pokud však někdo zveřejní zápis či usnesení (s uvedenou anonymizací fyzických osob) sám, je to zcela v pořádku.



Na svém webu můžete zveřejnit to, co zveřejnila obec na svých stránkách. Vycházím z předpokladu, že obec nezveřejní nic, co OPRAVDU je chráněné (a toho je minimum). Pokud by zveřejnila něco opravdu protiprávně, převzetím na sůj web se přinejmenším snižuje míra zavinění takového pochybení, je však nutno též sledovat, zda obec takovou informaci již sama nestáhla.



Můžete samozřejmě zveřejňovat i to, co obec ze stránek stáhla, např. rozpočet obce na tento rok. Jedinou výjimkou budou případy, kdy obec na elektronické úřední desce zveřejnila osobní údaje (např. v rámci zákonné povinnosti zveřejnit výzvu účastníkům stavebního řízení), a po uplynutí povinné doby zveřejnění je stáhla. Pak je třeba tyto osobní údaje anonymizovat (stáhnout) i na jiných formách zveřejnění (soukromé webové stránky).



Dále upozorňuji, že i když se stránka (rubrika) obecního webu může jmenovat třeba "úřední deska", nemusí to nutně znamenat, že vše, co na ní obec vyvěsí, má povahu zveřejnění na úřední desce. Pravděpodobně obec z určité neznalosti či pro technické obtíže na elektronické úřední desce zveřejňuje i informace, které není povinna zveřejňovat na úřední desce. Vlastně ji používá šířeji, i ve smyslu "elektronické obecní vývěsky".

 

Odkazy: Ing. Mgr. Oldřich Kužílek je spoluautorem Zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

Anonymizace osobních údajů v zápisech a usneseních obce

             publikace: 106 otázek a odpovědí - doporučuji si uložit

Starostka obce, zodpovědná za informování veřejnosti nám zdůvodňuje své rozhodnutí nezveřejňovat úplné zápisy z jednání obecního zastupitelstva, tím, že jí to neumožňuje Zákon o ochraně osobních údajů /týká se zpracovávání osobních údajů - statistika, správců osobních údajů - evidence obyvatel, databáze státní správy, sociální zabezpečení, rejstříky a pod./.



Osobní údaj se vztahuje vždy k fyzické osobě.

Nadále bude zveřejňovat (konečně , jak se zdá, i na elektronické desce obce) jen Usnesení zastupitelstva, a to bez citlivých údajů.






Definice:

citlivý osobní údaj

osobní údaj vypovídající o národnostním, rasovém nebo etnickém původu, politických postojích, členství v odborových organizacích, náboženství a filozofickém přesvědčení, odsouzení za trestný čin, zdravotním stavu a sexuálním životě subjektu údajů a jakýkoliv biometrický nebo genetický údaj subjektu údajů K tomu, aby byl údaj označen jako citlivý, musí splňovat nejenom znaky požadované pro osobní údaje vůbec, ale současně je třeba, aby na jeho základě bylo možno určit národnost, rasový původ, členství v politické straně atd. subjektu údajů.Výčet citlivých údajů je taxativní a jiné údaje povahu citlivých údajů nemají. Bude-li údaj obsahovat jak citlivé, tak i ostatní osobní údaje, je třeba při jeho zpracování postupovat podle ustanovení o citlivých osobních údajích.

Pramen

§ 4 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů


Dalo by se tedy pochopit, že v zápisu budou jména občanů, se kterými nebo o kterých se jedná nahrazeny inicialami, pokud nebudou souhlasit s plným zveřejněním, ale ....

....je snad osobním nebo dokonce citlivým údajem již dříve zmíněné jméno firmy usilující o veřejnou zakázku? (okapy na Obecním domě)



... je citlivým či osobním údajem číslo obecní parcely, nebo jakékoliv parcely katastru nemovitostí (mimochodem,  ten je veřejný a na internetu dostupný, včetně jmen a bydliště vlastníků)?



....je citlivým údajem jméno živnostníka, který z rozhodnutí zástupců obce za obecní peníze bude provádět práce pro obec (malovat v Obecním domě) - tedy pro všechny občany obce?

Každý živnostník je dohledatelný ve veřejné  databázi živnostníků a podnikatelů.



....je citlivým údajem plný název investiční akce obce?



....je citlivým údajem název firmy, která bude provádět práce na obec. parcele  č. 1127 (to je ta černá obecní skládka před kravínem, mimochodem, tady se nevybíralo?)

Každé zasedání zastupitelstva obce je ze zákona veřejné - viz Zákon o obcích



Všechny právní akty uskutečněné obcí podléhají ze zákona přesně stanovenému režimu zveřejnění (...prodej, výměna, darování pozemků, vyhlášky a nařízení, program zasedání zastupitelstva, atd. ....)

Proč ta úporná snaha pustit ven co nejméně?

Proč ta neochota zveřejnit zápis, o čem se jednalo, ač se tak zatím, alespoň na desce na úřadu, dělo?

Proč obec utrácela za zřízení webových stránek, když se tam, až na popelnice, dosud občané nic praktického a důležitého nedozvěděli?

Velkou zásluhou obce je, že zařídila pokrytí WiFi signálem internetu, ovšem pro úplné informace se musí občan osobně dostavit v pátek večer na obecní úřad a může nahlédnout (ještě že zákon povoluje pořizovat si výpisy nebo žádat pořízení kopie, jinak by si to musel občan vše  jen pamatovat).

Na stránky jsem umístila odkaz na elektronické desky města Blatná. Bez problému a zcela zákonně jsou zde zveřejněny rozhodnutí, ohlášení atd. včetně jmen, bydliště, data narození dotčených občanů.

Dobrým příkladem je třeba stavební odbor. Na elektronických deskách jiných měst a obcí je to stejné.

V Hajanech ovšem vládne tvrdá konspirace.

"Kdo nic neví, ten nic nepoví."?

 

 



 

Tak už je to tady - dvacet let po sametové revoluci cenzuruje obec zápis ze svého jednání.!

Nedávno jsem psala, že po zveřejnění programu jednání obec. zastupitelů se snad dočkáme i toho, že obec bude na svých webovkách zveřejňovat i zápisy z jednání zastupitelstva.

Chyba a naše velká naivita.



Když na stránkách pořád nic a pořád nic, zašli jsme se podívat na nástěnku na hospodě (pardon na obecním úřadu).

Místo zápisu, který se tam vždy dříve nebo později po jednání "radních" objevil, je tam jakýsi výtah ze zápisu obsahující jen jednotlivá schválená usnesení, kde jsou některé údaje "vypípány" ixkami.

Vše s rozkošným dovětkem, který bych parafrázovala asi takto:

 Kdo je tak všetečný a d..ý, že chce vědět vše, musí přijít v pátek v podvečer a my mu to milostivě dáme nahlédnout.

 Pozdrav Pán Bůh, to je služba občanovi!!!

Fotky jsou v galerii, ale dost špatně se luští, proto vám níže uvádím doslovný přepis.

USNESENÍ

z 10. zasedání Zastupitelstva obce Hajany, které se konalo dne 04.09.2009

Usnesení č. 44/2009

1. Byla projednány a schváleny rozpočtové změny č. 4 (viz příloha)

Hlasování 7 Pro

                   0 Proti

                   0 Zdržel se hlasování

Usnesení č. 45/2009

2. Bylo projednáno a schváleno podepsání smlouvy o zřízení práva odpovídajícího věcnému břemenu mezi obcí Hajany a E.ON Distribuce, a. s. České Budějovice v návaznosti na stavbu s názvem "Hajany, p. XXX, p. XXX, kabel "NN"

Hlasování 7 Pro

                   0 Proti

                   0 Zdržel se hlasování

Usnesení č. 46/2009

3. Byla projednána oprava okapových svodů a žlabů u Obecního domu v Hajanech č. p. 73

Předloženy byly nabídky od firem:

Firma 1  38 577,-- Kč (kompletní výměna)

Firma 2  38 891,-- Kč (kompletní výměna, materiál pozink)

Firma 2  46 639,-- Kč (kompletní výměna, materiál titanzinek)

Firma 3  32 904,-- Kč (kompletní výměna, materiál pozink)

Firma 3  49 952,-- Kč (kompletní výměna, materiál titanzinek)

Firma 4    6 010,-- Kč (oprava žlabů + osazení vpustí)

Zastupitelstvo schvaluje využití nabídky Firmy 4.

Byl projednán nátěr fasády a vymalování OÚ, sálu a schodiště v obecním domě č. p. 73.

Zastupitelstvo schvaluje využití nabídky pana XXX v celkové hodnotě 92 180,-- Kč.

Hlasování: 7 Pro

                     0 Proti

                     0 Zdržel se hlasování

Usnesení č. 47/2009

4. Byla projednána nabídka na projektové práce a inženýrskou činnost pro akci: "Výstavba víceúčelového zařízení a sportovního hřiště".

Předloženy nabídky od firem:

Firma 1     198 195,-- Kč

Firma 2     232 050,-- Kč

Zastupitelstvo schvaluje využití nabídky firmy č. 1.

Hlasování: 7 Pro

                     0 Proti

                     0 Zdržel se hlasování

Usnesení č. 48/2009

5. Byla projednána žádost manželů XXX o změnu č. 1 regulačního plánu obce Hajany.

Zastupitelstvo jejich žádost schvaluje za předpokladu, že si sami uhradí náklady spojené se změnou regulačního plánu obce.

Hlasování: 7 Pro

                     0 Proti

                     0 Zdržel se hlasování

Usnesení č. 49/2009

6. Bylo projednáno a schváleno provedení úpravy veřejných prostranství na pozemku p. č. 1127 v k. ú. Hajany.

Úpravy provede firma XXX v ceně  85 000,-- Kč.

Hlasování: 7 Pro

                     0 Proti

                     0 Zdržel se hlasování

 

Vyvěšeno dne:

Sejmuto dne:

Do originálu zápisu ze zasedání zastupitelstva obce Hajany mohou občané nahlédnout na Obecním úřadě Hajany v úředních hodinách.

Tolik tedy přepis. Nevím jak vy, ale my se v pátek na ten tolik střežený zápis půjdeme podívat.

Další komentář a některá fakta k jednotlivým bodům vložím dnes, nejpozději zítra.


 

 

 

Obrazek

Z Á P I S  č. 11/2009

ze zasedání zastupitelstva obce Hajany dne 02. 10. 2009

 

Přítomni: Vohryzková, Vaněčková, Vencl, Moulisová, Meloun, Necudová

 

Omluveni: Lis

 

Přítomno 6 členů ze 7 členů zastupitelstva obce, čímž je zastupitelstvo usnášeníschopné.

 

Dále přítomni:

 

Starostka obce přivítala všechny přítomné a zahájila jednání zastupitelstva obce v 19,10 hod.

 

 

 

Program jednání:

 


  1. Kontrola usnesení z minulého zasedání zastupitelstva


  2. Projednání Smlouvy o zřízení práva odpovídajícího věcnému břemenu


  3. Projednání předložení výkazu pro hodnocení plnění rozpočtu k 30. 09. 2009


  4. Projednání rozpočtových změn č. 5


  5. Projednání úhrady vlastního podílu na grafický informační systém (GIS)


  6. Různé - informace starostky

 

Ověřovatelé zápisu byli zvoleni: p. Vencl a pí. Vaněčková

Hlasování: 6 Pro

0 Proti

0 Zdržel se hlasování

 


  1. Byla provedena kontrola zápisu a usnesení z minulého zasedání zastupitelstva obce.

 

Usnesení z minulého zasedání bylo vyvěšeno na úřední desce a nebyly proti němu vzneseny žádné námitky, tudíž se považuje za schválený.

 

 

Usnesení č. 50/2009


  1. Bylo projednáno a schváleno podepsání Smlouvy o zřízení práva odpovídajícího věcnému břemenu mezi Obcí Hajany a firmou E.ON Distribuce, a. s., České Budějovice v návaznosti na stavbu s názvem: „Hajany – přípojka NN,209/23, pí. xxx“

Hlasování: 6 Pro

0 Proti


  1. Zdržel se hlasování

 

 


  1. Zastupitelstvo bere na vědomí předložený výkaz pro hodnocení plnění rozpočtu sestavený k 30. 09. 2009 (viz příloha).

 

 

 

 

 

Usnesení č. 47/2009


  1. Byly projednány a schváleny rozpočtové změny č. 5 za měsíc září 2009 (viz příloha).

Hlasování: 6 Pro

0 Proti


  1. Zdržel se hlasování

 

 

Usnesení č. 48/2009


  1. Zastupitelstvo obce souhlasí s úhradou vlastního podílu ve výši 30 % na Grafický informační systém GIS (místní informační systém MISYS) včetně první aktualizace, tj. celkem částka 3.541,50 Kč. Tato částka bude uhrazena na účet Svazku obcí Blatenska na základě předloženého avíza.

Hlasování: 6 Pro

0 Proti


  1. Zdržel se hlasování

 

 

 

 

 

Informace starostky:

 


  • Zastupitelstvo bylo seznámeno a bere na vědomí zprávu o dílčím přezkoumání hospodaření obce Hajany dne 24. 09. 2009


  • Zastupitelstvo bylo seznámeno s průběhem valné hromady Svazku obcí Blatenska dne 30. 09. 2009


  • Podávání žádostí o dotace z POV bude probíhat do 31. 12. 2009 – nutno promyslet na jakou akci žádosti podáme


  • Zastupitelstvu předloženo vyúčtování neinvestičních výdajů na žáky MŠ Blatná za období září - prosinec 2009 - celková částka k úhradě: 11.200,-- Kč, počet žáků: 4


  • Došlá pošta:


  • MĚÚ Blatná, odbor výstavby a ÚP – Rozhodnutí o umístění stavby a stavební povolení pro stavbu: „Hajany, xxx – kabel NN“


  • Ministerstvo pro místní rozvoj – Závěrečné vyhodnocení akce – Oprava komunikací, ev. Č. 2178160665


  • xxx – Žádost o kopie zápisů z jednání zastupitelstva obce

Stížnost proti formě a rozsahu informování občanů


  • Krajský úřad – Jihočeský kraj České Budějovice – Úprava zálohy na úhradu výdajů spojených s konáním voleb do Evropského parlamentu


  • SÚS Strakonice – Oznámení o kácení dřevin rostoucích na pozemcích mimo les

 

 

 

Starostka obce poděkovala všem za účast a ukončila zasedání v 19,40 hodin.

 

Příští zasedání zastupitelstva obce se koná dne 06. 11. 2009.

 

Zapsala: Vohryzková Dana

 

Ověřovatelé zápisu:

 

 

 

Členové zastupitelstva obce:

 

 

 

 

 

 

 

Vyvěšeno dne: 07. 10. 2009

 

Sejmuto dne:

 

 

 

 

Do originálu zápisu ze zasedání zastupitelstva obce Hajany mohou občané nahlédnout na Obecním úřadě Hajany v úředních hodinách.

-----------------------------------------------------

Vyjádření k ochraně osobních údajů: ZDE

 



 

Z Á P I S  č. 14/2009

ze zasedání zastupitelstva obce Hajany dne 30. 12. 2009

 

Přítomni: Vohryzková, Vaněčková, Moulisová, Meloun, Necudová, Lis, Vencl

 

Omluveni:

 

Přítomno 7 členů ze 7 členů zastupitelstva obce, čímž je zastupitelstvo usnášeníschopné.

 

Dále přítomni:

 

Starostka obce přivítala všechny přítomné a zahájila jednání zastupitelstva obce v 19,05 hod.

 

 

 

Program jednání:

 


  1. Kontrola usnesení z minulého zasedání zastupitelstva


  2. Projednání rozpočtových změn č. 8


  3. Projednání uzavření dohod o provedení práce


  4. Různé - informace starostky

 

Ověřovatelé zápisu byli zvoleni: pí. Moulisová a p. Vencl

Hlasování: 7 Pro

0 Proti

0 Zdržel se hlasování

 


  1. Byla provedena kontrola zápisu a usnesení z minulého zasedání zastupitelstva obce.

 

Usnesení z minulého zasedání bylo vyvěšeno na úřední desce a nebyly proti němu vzneseny žádné námitky, tudíž se považuje za schválený.

 

 

Usnesení č. 64/2009


  1. Byly projednány a schváleny rozpočtové změny č. 8 za měsíc prosinec 2009 (viz příloha) a budou zaúčtovány v účetnictví v měsíci prosinci 2009.

Hlasování: 7 Pro

0 Proti


  1. Zdržel se hlasování

 


  1. Bylo projednáno a schváleno uzavření dohody o provedení práce od 01. 01. 2010 do 31. 12. 2010 pro účetní, pokladní a knihovnici Obce Hajany.

Hlasování: 7 Pro

0 Proti


  1. Zdržel se hlasování

 

 

 

 

 

Informace starostky:

 


  • Došlá pošta:


  • Katastrální úřad Strakonice – Seznámení s odvoláním a žádost o vyjádření proti rozhodnutí čj. OR-208/2008-307 (níže náš komentář)*

 

Starostka obce poděkovala všem za účast a ukončila zasedání v 19,20 hodin.

 

Příští zasedání zastupitelstva obce se koná dne 05. 02. 2010.

 

Zapsala: Vohryzková Dana

* Jde o odvolání pp. Englmajerových proti rozhodnutí KP Strakonice, ve kterém byly po vyjádření Katastrálního inspektorátu v Českých Budějovicích potvrzeny hranice naší zahrady v historické podobě a hranice pozemků p. Michálka, tak jak je koupil a vlastní.

Naše vyjádření k tomu to odvolání našeho souseda, vlastníka rekreační nemovitosti:

 

 

 

 

 

Katastrální úřad pro Jihočeský kraj
Katastrální pracoviště Strakonice
 
panu
ing. Radku Svobodovi
vedoucí odd. aktualizace KN
 
Krále Jiřího z Poděbrad 406
386 41  STRAKONICE
 
Doporučeně
 
 
V Hajanech dne, 28. prosince 2009
 
 
 
Vyjádření k odvolání manž. Englmajerů ze dne 10. 12. 2009 ve věci č.j. OR-208/2008-307 

 

Vážený,
 
naše vyjádření v této věci, které jsou ve spisu, se nemění.
Ztotožňujeme se s rozhodnutím a hlavně zdůvodněním Zeměměřičského a katastrálního inspektorátu v Č. B. č. ZK1-0-24/122/2009 z 2.7.2009, pouze pro zpřesnění chceme sdělit k části, kde se píše:
"V roce 1944 byl vyhotoven měřičský náčrt, který měnil parcelu č. 60/1....." , že uvažovaná změna by spočívala v přisloučení trojúhelníkových částí (cca 8m2 a 4 m2), které v části parcely, která byla a je obehnána kamennou zdí, zasahovaly a dosud zasahují na parcely patřící obci Hajany. Zeď zahrady, jak je Vám jistě známo, nekopíruje hranici parcely č. 60/1.
 
K vyjádření pp. Englmajerových a geometrickému plánu z r. 2000:
 
1. Parcela 60/1 se po desítky, možná sta let, neměnila - viz historie popsaná v rozhodnutí ZK - tento stav nazývají pp. Englmajerovi "jiné a nevhodné" podklady. Byla takto zakreslena i v platných KM v r. 2007, byla tak zakreslena i v podkladech, které byly k nahlédnutí a k připomínkování před vyhlášením platnosti nového resp. digitálizovaného katastru. Neusilovali jsme a neusilujeme ani o jeden cm2  zdarma navíc, natož z majetku pana souseda.
 
Naopak sousedé pp. Englmajerovi ještě než na podzim r. 2000 koupili od obce p. č. 65/9, zacházeli s tímto pozemkem i s částí p. č. 60/1 jako se svým majetkem a takto jej i užívali.
Vybudovali zde plot, za kterým se nachází i trojúhelníková část naší p. č. 60/1, na zbylé části této parcely za zdí zbudovali přípojku elektřiny pro svou a dceřinu rekreační nemovitost. Na zbytku skladovali stavební materiál a část používají jako příjezdovou cestu.
 
2. Už jsme upozorňovali na formální nedostatky geom. plánu z r. 2000. V době svého vzniku nekorespondoval s katastrální mapou, šlo tedy o změnu hranic, ke které by měl být přizván tehdejší majitel dotčené parcely p. P. Spálenský a měl by se, stejně jako ostatní účastníci, tj. i obec Hajany vyjádřit v protokolu.
V plánu je zakresleno 17 bodů, z čehož většinu tvoří rohy staveb a naší zdi, která je zde označována jako "plot" (???). Je uvedeno, že body jsou označeny předepsaným způsobem - mezníky.
Minimálně body č. 8, 9,12, 13, 14 a 15 by měly být těmito mezníky vyznačeny, předpokládáme, že vzhledem k charakteru místa, zapuštěnými v zemi. Na stavbách nejsou žádné značky.
 
Jediný bod 15, byl označen kolíkem - viděli to všichni vč. starostky. Tento bod se nachází za zdí, právě na té sousedem oplocené části naší parcely, kam nemáme vůbec přístup.
O jeho existenci, natož účelu, jsme až do 27. dubna 2007, kdy proběhlo místní šetření hranic, neměli ani ponětí, nikdy jsme se k němu ani nepřiblížili tj. nelezli jsme za plot souseda, ač se jedná o náš pozemek.
V podání pana souseda jsme ihned, jakmile jsme se nastěhovali, vzali krumpáče a vykopali 5 mezníků a jeden z nich, tuše, že se bude za více jak rok vést spor, posunuli tak, aby přesně odpovídal dosud platným katastrálním mapám.
 
Jak už jsme uváděli, až na podzim roku 2008 jsme nechali vyznačit body parcelu č. 60/1 v části za zdí - geodetickou kanceláří Ing. Fouse z Blatné, a to bod č. 14, pak bod na plotu souseda= průsečík spojnice bodů 14 a 15 s plotem a bod na zdi, který je průsečíkem spojnice bodu 14 s rohem zahrady a zdí.
Bylo zaměřeno podle platného geometrického plánu zadaného obcí a provedeného po vyhlášení platnosti digit. katastrátu. Pí Svobodová si to ověřovala u Ing. Fouse.
 
K části odvolání, která se týká sporu pp. Englmajerových s p. Michálkem se věcně nemůžeme vyjádřit, ale celá historie, jak ji z korespondence známe, jen potvrzuje náš názor, že se ze strany souseda jedná o léta trvající baživost po cizích pozemcích. Tu baživost neberte jako urážku, je to diagnoza.
 
S pozdravem
 
 
Věra a František Beranovi
Hajany č.p 47
38801  Blatná
 
 

 

Žádné komentáře: